Bescherming tegen kinkhoest vanaf geboorte

Een paar weken geleden kwam ik een heel aangrijpend artikel tegen over kinkhoest bij een pasgeboren baby die het niet heeft overleefd. Als hoogzwangere liet me dit niet los en ik ben me gaan verdiepen in eventuele mogelijkheden om dit risico zoveel mogelijk te beperken of uit te sluiten. Een baby krijgt -als je daar als ouders voor kiest uiteraard- de vaccinaties van het Rijksvacccinatieprogramma, maar de eerste prik is ‘pas’ met 6 weken en daarvoor kan je kindje natuurlijk ook besmet worden.

Het blijkt nu dat je je als zwangere tegen kinkhoest kunt inenten zodat je baby meteen na de geboorte beschermd is via de moeder en daarmee de tijd overbrugt totdat het zelf de vaccinaties krijgt. Deze inenting moet je dan wel zelf even regelen via je huisarts. Ik was zelf pas de tweede zwangere bij mijn huisartsenpraktijk die hierom vroeg, dus ik moest in eerste instantie de assistente wel even uitleggen wat ik nou precies bedoelde. Toen dat eenmaal duidelijk was kon het vaccin besteld worden, en was het binnen een paar dagen geregeld.

Het goede nieuws is dat er onlangs is besloten dat deze vaccinatie zal worden aangeboden aan alle zwangere vrouwen. Dit zal pas gebeuren in 2019, maar tot die tijd kan je het zelf regelen zoals ik dat heb gedaan. Ik vond het de moeite zeker waard, elk risico dat uitgesloten kan worden is er één, toch?

Voor meer info: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/kinkhoestvaccinatie-zwangere-vrouwen

Ik stuitte toevallig op deze info n.a.v. een artikel. Ik vind het heel belangrijk om te delen, zodat elke zwangere hiervan op de hoogte is en daarin haar eigen keuzes kan maken.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s