In een klein hoekje…

Vorige week was ik er getuige van dat een 1-jarig meisje bijna stikte in een stukje chips. Ze zat gezellig met haar mama en een vriendin op het terras. Ik was op dat moment op weg naar de ijssalon ernaast, samen met mijn vader en mijn kinderen. In eerste instantie leek er niet zoveel aan de hand. Ik zag vanuit mijn ooghoeken wel dat er wat gebeurde, maar kon niet precies zien wat. Tot het moment dat de vriendin ineens opsprong en riep ‘Help! Help! Wie kan er helpen?! Ze stikt!’ Ik was op dat moment degene die het dichtstbij stond en rende naar het kindje toe. Moeder reikte me het kindje aan en ik legde het bij haar op schoot, met de buik naar beneden. Ik zei haar dat ze haar kindje flink hard tussen haar schouderbladen moest slaan. Op dat moment nam een andere vrouw het van me over. Zij bleek verpleegkundige te zijn. Het leek heel lang te duren, maar na wat flinke slagen op de rug van het meisje kwam uiteindelijk het stukje wat haar dwars zat eruit. Het meisje was zelfs even niet meer bij bewustzijn. De ambulance kwam uiteindelijk nog en het meisje werd (ik hoop voor de zekerheid…) meegenomen. Het was al met al een behoorlijk aangrijpende gebeurtenis, ik kon daarna ook wel een potje janken.

Doordat ik meerdere malen op internet heb gezocht naar wat te doen als een kind ergens in stikt, wist ik ongeveer hoe ik moest handelen. En toch ben ik heel blij dat die andere vrouw het overnam, want ik weet niet of ik zo hard had durven slaan op dat kleine lijfje. Maar blijkbaar moet het echt zo.

Het ijsje op het terras smaakte me dit keer net iets minder lekker dan anders. Ik ben geschrokken van het feit hoe snel iets dergelijks kan gebeuren. Ik ben altijd enorm voorzichtig als ik mijn kinderen druiven of cherrytomaatjes geef (door de helft snijden!). Maar een ongeluk zit in een heel klein hoekje, dat blijkt wel. Op datzelfde terras nam ik me voor nu toch echt een EHBO cursus* te gaan doen. Want godzijdank is het dit keer goed afgelopen. Maar wat als er een volgende keer niet toevallig een verpleegkundige in de buurt is? Of erger; dat het misgaat omdat ik niet weet hoe harde slagen ik moet geven? Dat gaat mij dus niet gebeuren.

 

*Zit je bij Menzis? Daar kun je punten sparen door bijvoorbeeld activiteiten of (voor de minder sportievelingen) zelfs woordzoekers te doen. Je kan bijvoorbeeld Runkeeper koppelen en met elke activiteit punten verdienen. Met die punten kun je weer leuke of handige producten uitkiezen. Zoals ik nu dus een EHBO cursus.

 

Zie hieronder een filmpje waarin je heel duidelijk kunt zien wat te doen als een kind stikt. In dit filmpje gaat het om een baby, maar op google zijn talloze filmpjes te vinden. Je kunt maar beter weten wat te doen!!

Een gedachte over “In een klein hoekje…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s